woensdag 7 december 2011

GNOME Shell Extensions site in alfa fase

Het toevoegen van GNOME Shell extensies is nu nog eenvoudiger geworden door het lanceren van de GNOME Shell Extensions site (zie de aankondiging hiervan: http://mail.gnome.org/archives/desktop-devel-list/2011-December/msg00010.html). GNOME Shell Extensions zijn code-uitbreidingen op GNOME Shell die het werken met GNOME Shell veranderen. Het is te vergelijken met de add-ons van Mozilla voor Firefox en Thunderbird of de uitbreidingen voor Google Chrome.
Voorheen moesten we dit met de hand doen door de extensie van de live.gnome.org site te downloaden en installeren of via een PPA. Nu hoeft dat niet meer. Je kan nu naar de GNOME Shell Extensions site gaan, je uitbreiding kiezen en deze installeren door op de aan/uit knop te klikken. Je krijgt een melding indien de extensie niet geschikt is voor je huidige GNOME versie:

Je kan de extensie niet per ongeluk installeren, omdat je een vraag in overlay-modus krijgt of je deze extensie wilt installeren.

Reeds geïnstalleerde extensies kan je zien door op link ‘Installed extensions’ in de werkbalk van de site te klikken. Hier zie je ook of deze in- of uitgeschakeld zijn. Natuurlijk zijn deze ook zichtbaar in GNOME Tweak Tool.
Makkelijker kan niet. Zeker gezien de site gebruik maakt van secure HTTP en dus als veilig is te beschouwen. Deze uitbreidingen worden door derden gemaakt. Deze gegeven ook de ondersteuning. Voordat de extensie op deze site geplaatst wordt ondergaat deze extensie een code-review. Je mag er dus van uitgaan dat de extensie doet wat hij beloofd en niets anders.
Deze website is nu in alfa versie en wordt ondersteund door GNOME 3.2 (en dus niet door GNOME 3.0). Je kan de GNOME versie gemakkelijk controleren door het commando gnome-shell --version uit te voeren in een terminalvenster. Deze website werkt momenteel alleen met de webbrowsers gebaseerd op de gecko-engine van Mozilla, zoals Firefox en Seamonkey. Voorwaarde is wel dat de ‘GNOME Shell Integration’ plug-in is geïnstalleerd. Deze plug-in wordt automatisch door GNOME 3.2 geïnstalleerd.
Epiphany en Chromium zullen bij GNOME 3.4 worden toegevoegd.
Nog niet alle reeds beschikbare extensies staan al op de site, maar de verwachting is dat het aantal extensies de komende weken zal toenemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten