dinsdag 8 november 2011

LinuxMint12 'Lisa' Update

Linux Mint 12 krijgt traditionele gui-laag boven op Gnome 3

Linux Mint 12 met MGSE
Linux Mint, een op Ubuntu gebaseerde Linux-distributie, heeft voor de komende release van versie 12 een eigen shell ontworpen, die boven op Gnome 3 draait. Volgens de ontwikkelaar wordt Gnome 3 zo gebruiksvriendelijker.
De nieuwe omgeving, die MGSE heet, moet in de ogen van het Linux Mint-team een aantal tekortkomingen van de Gnome Shell, die bovenop Gnome 3 draait, helpen oplossen. Zo zou Gnome Shell zich te veel richten op het draaien van applicaties in plaats van vensters, terwijl door de nieuwe Gnome-gui ook multitasking stroever zou verlopen.
MGSE in Linux Mint 12 bestaat uit een aantal lagen die elk in- en uitgeschakeld kunnen worden. Met deze componenten moet een gebruiker zijn werk kunnen uitvoeren volgens de werkwijze in een meer traditionele gui, zoals Gnome 2. De componenten bestaan onder andere uit een applicatiemenu, een taakbalk - al dan niet met tray icons - en een vensterbeheerder.

Volgens de ontwikkelaars leveren deze MGSE-componenten een desktopomgeving op die voor veel gebruikers prettiger zal werken dan Gnome Shell. De distributie groeide in het afgelopen jaar flink in populariteit doordat het vasthield aan de Gnome 2-gui, terwijl andere Linux-distributies kozen voor het dikwijls bekritiseerde Gnome Shell of, zoals Canonicals Unity in de laatste Ubuntu-releases, met een geheel eigen gui op de proppen kwamen. Linux Mint stelt zelfs dat het misschien Ubuntu in populariteit zal voorbijstreven.
Linux Mint 12 maakt het ook mogelijk om 3d-versnelling te gebruiken als Linux Mint in Virtual Box als een virtuele machine wordt gedraaid. Daarnaast is er een fallback mode aanwezig, mocht de gpu niet gebruikt kunnen worden. Verder wordt gewerkt aan ondersteuning voor Mate, een fork van Gnome 2. Mate kan in tegenstelling tot Gnome 2 naast Gnome 3 worden gedraaid zonder compatibliteitsproblemen. Of Mate de release van Linux Mint 12 zal halen, is echter nog ongewis.
Om de ontwikkeling van Linux Mint te kunnen bekostigen, krijgt het ontwikkelteam een deel van de inkomsten van een aantal zoekmachines. In versie 12 zal Linux Mint alle zoekmachines verwijderen die hun inkomsten uit zoekopdrachten niet willen delen en mogelijk zelfs hun advertenties blokkeren.
Linux Mint streeft naar een release op of rond 20 november, maar de ontwikkelaars willen het besturingssysteem pas vrijgeven als zij dit goed genoeg vinden. Een release candidate moet op 11 november uitkomen.

1 opmerking: